Upozornění návštěvníkům

Vítejte na mích stránkách, které jsou věnovány chovatelům morčat. Já nemám vlastní chovnou stanici ale chovám tzv. Hobbychov. Doufám že se vám tu bude líbit. Stránky jsem založila 18.10.11 proto tu není tolik článků. Na více informací mi mužete napsat na stránce www.kralici.cz/morcata kde jsem jako uživaelka Kleopatra17.

www.kralici.cz/morcata/alba.asp?mode=prehled&uid=4898



čtvrtek 20. října 2011

# Často kladené otázky #

Kdy mohu připustit samičku?
Samičku je možno poprvé připustit v době, kdy dosáhne váhy 500 g a současně je starší než 6 měsíců. Někteří chovatelé doporučují pro první krytí minimální váhu 650 g nebo dokonce 800 g.
První porod by měl proběhnout do desátého až dvanáctého měsíce věku samičky. První krytí je tedy nutno naplánovat před dosažením osmého až desátého měsíce věku (nutno počítat také s říjí, která se opakuje zhruba po dvou týdnech).
Připouštění plánujeme s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu a tělesné konstituci samičky.
___________________________________________________
Pro připuštění má jít samec za samičkou nebo samička za samcem?
Je doporučováno, aby pro potřebu krytí cestovala samička za samcem. Samec je z hlediska páření spokojenější a úspěšnější, pokud je ve svém vlastním prostředí. Stráví méně času očicháváním a značením nového prostředí a více se může věnovat samičce. Opačný postup je také možný, jen je potřeba dát samci větší prostor i čas k navyknutí na nové prostředí, případně mu v místě, kde bydlí samička, nejprve připravit samostatnou ubikaci a samičku do ní přidat až po pár dnech, kdy už se tam bude cítit jako pan domácí ;).
___________________________________________________
Jak dlouho má být samec se samičkou, aby se spářili a měli mladé?
Pohlavní cyklus samičky trvá 16-23 dní, říje trvá 1-3 dny. Pokud tedy chovatel nemá vysledováno, kdy má jeho samička říji, bude jeden měsíc stačit na pokrytí minimálně jedné nebo dokonce dvou říjí. Pokud chovatel ví, kdy má jeho samička říji, může zajít se samičkou za samcem třeba jen na pár hodin. Zatímco si chovatelé spolu vypijí kafíčko, samec se samičkou jsou schopni zadělat na morčátka. Pro morčata je ale přirozenější delší seznamování a namlouvání. Říje se dá dobře vypozorovat ve společenství více samiček a zapisováním do kalendáře poté odhadnout předpokládané datum příští říje. 
___________________________________________________
Jak dlouho je samička březí?
Březost trvá u morčat 63-72 dní.
___________________________________________________
Kolik mláďat mají morčata v jednom vrhu?
2-4, vzácně 1-7 mláďat.
___________________________________________________
Jak dlouho samička mláďata kojí?
Zdravá samička kojí svá mláďata přibližně 4 až 7 týdnů.
___________________________________________________
Kdy mohu mláďata odstavit?
Mladá morčata lze odstavit ve čtyřech až šesti týdnech. Záleží však také na jejich kondici, velmi vyspělá mláďata je možno výjimečně odstavit i ve třech týdnech. Vodítkem pro termín odstavu může být i hmotnost, která by měla být minimálně 250 g.
___________________________________________________
Kolika let se morčata dožívají?
Morče se zpravidla dožívá 6 - 8 let, vzácně deseti, ale vyskytly se už zmínky i o dvanáctiletých morčecích Metuzalémech. Kritickým obdobím je však podle mých pozorování věk mezi prvním a druhým rokem, kdy se mohou projevit některé vrozené vady, ale působí zde i špatná životospráva - především překrmování vysoce energeticky bohatou potravou bez možnosti dostatečného pohybu.
___________________________________________________
Mohou se mezi sebou pářit různá plemena morčat? A případně jaká ano a jaká ne?
Nevhodné je pářit mezi sebou krátkosrstá a dlouhosrstá morčata, jejichž potomci mají pak nestandardně dlouhou srst. Výjimkou použitelnou pouze pro velmi zkušené chovatele je snaha přinést do stávajícího plemene některý vzácný znak, například barvu, která se v daném plemeni nevyskytuje.Nesmí se pářit dva šimlové, dva dalmatini a dvě saténová morčata, zdravotní důsledky pro mláďata mohou být fatální. ___________________________________________________
A co když se mi spáří příbuzní? (Otec a dcera, matka a syn, dva sourozenci, prateta a prasynovec...)
Blízce příbuzná zvířata by se mezi sebou rozhodně pářit neměla, protože v takovém případě hrozí u potomstva zvýšené riziko vrozených vývojových vad.Vzdálení příbuzní se mohou pářit, riziko vrozených vad je zde také, ale znatelně menší. Někdy je to jediná možnost jak rozmnožit málo početné plemeno nebo barvu. V každém případě je ale potřeba plánované spojení i vzdáleně příbuzných zvířat konzultovat s některým zkušeným chovatelem.

1 komentář:

  1. Co se týče připuštění samičky, tak já se více setkávám s věkem 5-6 měsíců. Co se týče gramů, tak já osobně bych samičku asi dříve jak v 650g nepřipustila. A byla bych šťastnější, kdybych věděla, že má min. 700g.
    Jinak je to skvěle napsáno. Srozumitelné a přehledné. :))
    A co se týče tentokrát poslední otázky, tak sourozence bych NIKDY nepářila. Je tam dle mého největší možný výskyt vad a mláďata to nemusí ani přežít. ;( Ale co se týče Otce a dcera nebo Matky a syna (tzv. Liniový chov), tak proti tomu nic nemám. Je pravda, že bych se tomu raději v chovu vyhýbala, ale nezdá se mi to až tak... strašné. ;) :)

    OdpovědětVymazat