Upozornění návštěvníkům

Vítejte na mích stránkách, které jsou věnovány chovatelům morčat. Já nemám vlastní chovnou stanici ale chovám tzv. Hobbychov. Doufám že se vám tu bude líbit. Stránky jsem založila 18.10.11 proto tu není tolik článků. Na více informací mi mužete napsat na stránce www.kralici.cz/morcata kde jsem jako uživaelka Kleopatra17.

www.kralici.cz/morcata/alba.asp?mode=prehled&uid=4898



středa 19. října 2011

# Smysly #

 
U morčete má hlemýžď vnitřního ucha čtyři záhyby, u myší, krys, ale i u člověka pouze dva a půl. Tak mají morčata mnohem více sluchových buněk, a tedy i velmi dobře vyvinuutý sluch. Mladí lidémohou zaznamenat pouze zvuky do 20 000 Hz, morčata až 33 000 Hz.

 





Čich je důležitý hlavně pro kontakt mezi jednotlivými morčaty a pro pohlavní chování.  Napřiklad samečci schopní páření značkují močí, což je velmi důležité.Samičky, které nejsou v říji, demonstrují svou neochotu k páření nejen změnou chování, ale i speciálními pachy.
→ Morčata žijící v sociálním společenství se vzájemně rozeznávají čichem, což platí i pro znovu zařazení ztracených mláďat. Po opakovaném odloučení se toto skupinově specifické rozlišení u dospělých jedinců ztrácí.
→ Značkování  teritoria sekrety a močí vysvětluje proč se morčata cítí dobře ve svém prostoru, zatímco v cizím prostředí jsou velmi neklidná a nejistá, což se pak projevuje jejich plachým chováním.
→ Ve srovnání s člověkem mají morčata mnohem vyvinutější  čichové vnímání,které je u nich přibližně tisíckrát silnější než u člověka. Morčata tak vnímají nejrůznější pachy, a tedy i informace ,které nejsme vůbec schopni postřehnout.
 
 
 
Hmatové vousky se nalézají kolem tlaničky a čenichu. Díky nim může morče i ve tmě zjistit, zda se protáhne otvorem nebo jsou před ním nějaké překážky. Morčata z plemene rex mají tyto vousy zkrácené a částečně zvlněné, morčata plemen merino a alpaka a kadeřavá morčata je nemají pevné a rovné,ale zvlněné, čímž je oslaben jejich orientační smysl.

 

Morčata mohou vzhledem k svému umístění očí vidět jak dopředu, tak do stran,aniž by
musela pohnout hlavou, což jim umožňuje pohled téměř kolem dokola. Mají tedy poměrně široké
zorné pole- to je důležité hlavně v divoké přírodě pro ejich ochranu před přirozenými nepřáteli.
Morčata umí rozeznávat přinejmenším čtyři základní barvy: červenou,žlutou, modrou a zelenou. To zase hraje významnou roli při přijímání potravy.



 

Jestliže morčatům nepomuže potravu jednoduše určit jejich čich, vezmnou si na pomoc chuť. Přičemžvedle instinktivních reakcí hrají určitou toli i zkušenosti, např. při rozlišování mezi dobrolu a špatnou potravou.Což znamená, že morčata dávají přednost sladké chuti před kyselou. Hořká příchuť jim všakvětšinou nevadí kupříkladu při pořírání pampelišek. I u morčat se najdou individualní rozdíly v chuti, které se projevují v tom, že jednotlivá zvířata často upřednosťují jako pamlsek naprosto rozdílné druhy potravy.

1 komentář:

  1. Dobře, budu ti psát už jen sem. ;) A mě piš spíš na blog (wickymorce). ;o)

    OdpovědětVymazat