Upozornění návštěvníkům

Vítejte na mích stránkách, které jsou věnovány chovatelům morčat. Já nemám vlastní chovnou stanici ale chovám tzv. Hobbychov. Doufám že se vám tu bude líbit. Stránky jsem založila 18.10.11 proto tu není tolik článků. Na více informací mi mužete napsat na stránce www.kralici.cz/morcata kde jsem jako uživaelka Kleopatra17.

www.kralici.cz/morcata/alba.asp?mode=prehled&uid=4898



středa 19. října 2011

# Genetika #

Morčata mají mít tělo silné, dobře osvalené, kompaktního tvaru, mírně podsadité a zakulacené. Hlava široká a tupá, při pohledu ze strany je nos zahnutý ("římský profil"), oči a uši daleko od sebe. Oči jsou velké, kulaté a vypouklé, s mírným výrazem. Neosrstěná ouška jsou šikmo nasazená, ohnutá dolů, uprostřed mají vlnku.Krk silný a krátký, plece vysoké, široké a dobře vyvinuté. Hruď hluboká, široká a plná, hřbet krátký, široký, rovný.Končetiny krátké, rovné a silné. Přední končetiny mají čtyři, zadní tři prsty, délka drápků má být upravena tak, aby morče mohlo držet tlapky rovnoběžně na zemi. Zadní končetiny mají být zakulacené a masité, nesmí být vidět kosti.




Morče divoké neboli aperea žije v koloniích jako stepní zvíře, v travnatých a křovinatých krajích od nížin Argentiny až po vysokohorská údolí v Andách, kde vystupují až do výše 5000 metrů nad mořem. Vyhrabává si jednoduché zemní nory nebo obsazuje opuštěná doupata jiných zvířat. Morčata jsou normálně aktivní za soumraku a v noci, což je uchrání před dravými ptáky, jejichž oči je dovedou odhalit i ve vysoké trávě. Divoká morčata jsou také výborní skokani- mohou vyskočit až do výšky 1 metru. Morčata byla chována americkými domorodci už před 9000 lety a v některých oblastech se dokonce ještě chová. Morčata byla hojně využívána na maso a byla zabíjena i jako obětní dary. Tamní obyvatelé morčata chovali v příkopech u domů nebo přímo v domech. Už tehdy byly různé barevné typy. Černá morčata byla hned po narození zabíjena, protože černá údajně přinášela smůlu a byla to barva zlých démonů. Naše domácí morče pochází z morčete Cavia aperea porcellus. Na konci 16. Století byla morčata dovezena do Evropy holandskými mořeplavci s Jižní Ameriky. Teprve až v 19.století však byla morčata chována jako domácí zvířata a to především v Anglii. Velice populární se stala morčata až po druhé světové válce.Negativním následkem velkého zájmu o morčata bylo časté využívání k laboratorním pokusům.

Žádné komentáře:

Okomentovat